Ahad, 7 Ogos 2016

PETUA MASAKKAN TERMASIN

ASSALAMUALAIKUM...

Sapa pernah masak makanan termasin angkat kening....
Kata orang kalau masak termasin , jodoh dah dekat...
habis macamana pulak kalau yang dah berkhawin ,masak termasin...takkan nak khawin lagi....kan....bagi para suami memang sukalah ayat ni...tapi tidak bagi para isteri...huhuhu....

arini yan nak kongsi 5 petua jika makanan termasin....

1 - Ambil sejemput kelapa parut dan dijadikan seperti bungkusan sup bunjut...masukkan ke dalam masakan yang terlebih masin , selama 20 minit...kemudian boleh lah keluarkan kembali bunjut kelapa parut tadi..

2 - Kerat pelepah pisang sepanjang 4cm dan dibersihkan..kemudian masukkan dalam masakkan selama 5 minit...kemudian boleh lah keluarkan pelepah tadi...

3 - Ambil kentang yang dibelah 4...masukkan kedalam masakkan tadi...

4 - Potong timun secara memanjang..dan masukkan ke dalam masakkan tadi...

5 - Tutup masakkan masin tadi menggunakan tudung periuk..biarkan ia mendidih dan matikan api...biarkan tertutup selama beberapa minit..kemudian tudung periuk bolehlah dicuci dengan air bersih...tanpa mengeringkan tudung periuk...tutup kembali masakkan tadi...buka hanya ingin menghidangkannya....inshaallah tak masin lagi...

Yan biasanya menggunakan kentang je....lagi mudah didapati....

INGATAN

PIKAT HATI SUAMI , KENYANGKAN PERUT NYA DENGAN MASAKKAN ISTERI :-)




Tiada ulasan:

Catat Ulasan