Rabu, 20 Mei 2015
CARA SIHAT MEMASAK SAYURAN
ASALAMUALAIKUM...
tubuh memerlukan nutrisi dan mineral yang banyak...salah satu makanan yang perlu dimakan tiap hari adalah SAYURAN...tapi kadangkala cara memasak kita salah..itu yang membuat kan segala zat sayuran hilang begitu saja ...
MENGUKUS
dengan mengukus nutrisi dalam sayur takkan hilang...lebih sihat dan segar..mengukus juga adalah cara terbaik untuk memasak sayuran...
MEMANGGANG
sebaiknya tambah minyak zaitun untuk menambahkan nutrisi dan hindari mengunakan minyak sayuran yang mempunyai banyak lemak trans...
GUNAKAN GARAM
tambah sedikit garam agar dapat mengeluarkan aroma dan rasa sedap pada sayur...
MENUMIS
cara ini paling cepat dan mudah untuk masak sayur..tapi jangan terlalu lama masaknya kerana akan hilang zat sayuran..
MEREBUS
pada dasarnya merebus sayur boleh mbuat sayur hilang zat..tetapi jika digunakan sebagai kuah air rebusan sayur juga masih mengandungi zat sayuran..
YAN TAK SUKA MAKAN SAYUR...TAPI ADA JUGA SAYUR YANG JADI FEVERET YAN..SEPERTI KOBIS BUNGA...KOBIS BULAT...KOBIS PANJANG...KACANG PANJANG...
PALING TAK SUKA SAYUR SAWI ..PAhiiiiiiiiT :-)) :-)) :-))
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
yang pahit tu ubat yan kena selalu makan tau..banyakkan makan ulam pun best
BalasPadamok kak...insyallah....huhuhu...
Padamsaya suka makan apa juga jenis sayur.. tq yan bagi tips untuk masak sayur
BalasPadamsama2... :-))
PadamOh kami sekeluarga "hantu sayur".
BalasPadamSaya suka salad. Sedap mkn dgn cuka.
:-)) wah untunglah suka makan sayur..macam yan pulak kalau tak ia ia tak der disentuh sayur tu
Padamselalu nya sy suka menumis (minyak sikit je) & rebus tu Yan..:)
BalasPadamyan pun suka sayur masak air... :-))
PadamSawi pahit sedap lah,yan. Tumis belacan dan bawang putih..
BalasPadamtak suka...tekak ni tak leh ngam ...:-))
Padamsalam kak yan,, anie suka menumis jerk,, suami suka makan sayur tapi ada sayur yang anie tak makan hihi,, kat rumah kobis hijau memang sentiasa ada sebab itu je yang paling laku,, klu malas masak sayur saya suka potong timun jepun utk mengantikan sayuran,,
BalasPadamtq info,,
wasalam anie :-))
Padamsamalah kat rumah akak..kobis hijau memang sentiasa ad
Diana ikut mood. Ada ms rs nak.mkn syur baru masak. Kalo tak makan lauk jelah. En suami pulak bukan penggemar sayur. (^_^)
BalasPadamdah terbalik ni diana...hubby yan suka semua sayur...tapi yan sebaliknya :-))
Padamassalam yan...yan suka semua jenis kobis ya...
BalasPadamkakak semua sayur suka baik yg pahit atau tidak ,lagi suka kalau dibuat kerabu atau ulam saja.Tapi suami dgn anak2 kakak memilih sikit...itu yg malas nak masak bagai2.
wasalam kak....yan suka kobis masak air...kalau tak ada ikan pun tak pe..asal ada kobis :-))
PadamSaya dah lama menggantikan kaedah goreng dengan kukus termasuk ikan, ayam dan daging. Penggunaan minyak dapat dikurangkan, ia baik untuk kesihatan, cuma ia perlukan masa lebih sikit berbanding menggoreng...
BalasPadamthumbs up..yan ikan..daging..ayam di bakar...kalau sayur di masak air :-))
PadamKita suka bakar
BalasPadamTumis
Ulam
kita tak suka ulam :-))
PadamAkak suka sayo sume jenis sayo pon akak makan....kukus gril panggang...kukus gril panggang...hehehe
BalasPadam:-)) ...
PadamKukus grill panggang
BalasPadammasak sup.. kukus pun sedap.. lagi2 kalo brokoli..
BalasPadamkalo makan kat luar jarang order sayur.. bukan apa.. tau dah MSG banyak..