ASALAMUALAIKUM...
sarapan apalah agaknya sahabat semua ye ?
Pagi ni yan sarap lempeng kelapa cicah sambal tumis ikan bilis....
Sebenarnya baru berjaya buat...
Sebelum ni lempeng yan buat tak pernah menjadi...
Rasa tepung tak rasa kelapa...
Alhamdulilah dengan cubaan yang tak pernah kenal erti putus asa akhirnya berjaya juga...
Yan guna cara macam ni....
3 cawan tepung gandum....
1 biji kelapa parut...
Secubit garam....
2 sudu minyak masak...
Air yan main agak aje..macam buat cekodok tapi cair sikit je...
BAGAIMANA PULA CARA SAHABAT SEMUA...
SHARE SIKIT :-))
akak suka lempeng yg lembik sikit..lembut bila dikunyah...suka cicah dgn kuah kari..
BalasPadamsamalah dengan yan..sedap kan kak
Padam:-))
Akak pon selalu main hentam je yan alhamdulillah jadi lep pulak....kelapa tu kalau dpt yg muda2 sikit lagi sedap lempengnye....lemak berkrim dan lembut makan camtu je dgn kopi 0 pon dah sedap....tapi kalau ada sambal tumis ikan bilis lagi terangkat
BalasPadamyan baru lulus buat kak :-P
Padambila dah jadi ..rasa puas hati sangat
cicah ngan kari ni...
BalasPadamsedapnya...!
BalasPadamSedap tu lempeng kelapa yan,kakak baru buat hari itu cicah dgn sambal tumis juga...bukan saja untuk sarapan sampai makan tengahhari pun dgn lempeng.
BalasPadamHari Sabtu lepas jiran kakak baru bagi kakak lempeng kelapa ni tau yan.
BalasPadamSiap dia bagi dgn sambal tumis lagi - sedap:)
Saya makan kek span pagi tadi...hahaha
BalasPadamLempeng ni mmg simple ...tapi sedappppp!
Di Utara lempeng juga disebut "peknga" (kependekan dari tempek atas belanga)...
BalasPadamsaya selalu buat lempeng kelapa manis . jadi tak ada cecah sambal tumis . bab bahan tu , memang main campak je . asal rasa kelapa parut , dah ok le ... heheheee
BalasPadamMakanan pagi masa saya kecil dulu... makanan orang susah ketika itu...
BalasPadamAs salam yan
BalasPadamlama dah tak berlempeng..
tgok ni mcm sodap yoo..
Assalamualaikum,
BalasPadamKat kampung saya panggil lempeng nyor. Memang sedap makan panas-panas cicah dengan kuah kari lawan pula dengan kopi 'o' panas...hmmm tak peduli dah kiri dan kanan...
sedapnya yan..lempeng kelapa cicah sambal bilis
BalasPadamFeveret Zumal nie...
BalasPadamfebret lempeng ni
BalasPadamklau sy....cicah ngn kari nih kak...mmg berpinggan la lempeng tu nnti sy kerjakan hahahaah
BalasPadamSUKA MKN tp x pandai buat...biasa mak yg masak kan
BalasPadami looooike lempeng.. tak ske yang garing2 suka yg lembab2..
BalasPadamsambal ikan bilis yg halus2 tu garing xpe.. dapnye..