Ahad, 7 Ogos 2016

PETUA MASAKKAN TERMASIN

ASSALAMUALAIKUM...

Sapa pernah masak makanan termasin angkat kening....
Kata orang kalau masak termasin , jodoh dah dekat...
habis macamana pulak kalau yang dah berkhawin ,masak termasin...takkan nak khawin lagi....kan....bagi para suami memang sukalah ayat ni...tapi tidak bagi para isteri...huhuhu....

arini yan nak kongsi 5 petua jika makanan termasin....

1 - Ambil sejemput kelapa parut dan dijadikan seperti bungkusan sup bunjut...masukkan ke dalam masakan yang terlebih masin , selama 20 minit...kemudian boleh lah keluarkan kembali bunjut kelapa parut tadi..

2 - Kerat pelepah pisang sepanjang 4cm dan dibersihkan..kemudian masukkan dalam masakkan selama 5 minit...kemudian boleh lah keluarkan pelepah tadi...

3 - Ambil kentang yang dibelah 4...masukkan kedalam masakkan tadi...

4 - Potong timun secara memanjang..dan masukkan ke dalam masakkan tadi...

5 - Tutup masakkan masin tadi menggunakan tudung periuk..biarkan ia mendidih dan matikan api...biarkan tertutup selama beberapa minit..kemudian tudung periuk bolehlah dicuci dengan air bersih...tanpa mengeringkan tudung periuk...tutup kembali masakkan tadi...buka hanya ingin menghidangkannya....inshaallah tak masin lagi...

Yan biasanya menggunakan kentang je....lagi mudah didapati....

INGATAN

PIKAT HATI SUAMI , KENYANGKAN PERUT NYA DENGAN MASAKKAN ISTERI :-)




21 ulasan:

  1. Assalamualaikum Yan...
    Kalau saya memang guna kentang aje...baru tau ada banyak lagi cara lain..

    BalasPadam
  2. Selalu tawar Nani masak maksudnya jodoh lambat lagi. Hahha ! Tq kak Yan share petua ni nanti boleh amalkan

    BalasPadam
  3. ooo guna kentang yer.. bagus info ni.. sy pula jenis masak tak suka letak garam.. haha.. kalo letak pun sikit je sbb x suka makan benda masin2 ni..

    BalasPadam
  4. bagus juga petua ni sebab saya selalu juga masak terlebih masin.

    kalau nasi goreng termasin pun boleg guna cara yang sama jugak ke?

    BalasPadam
  5. Akak pun tau nya guna kentang je....tq share tips ni.

    BalasPadam
  6. ooh..thanks Yan, tak tau pun! Guna kentang jelah kan, lebih mudah dapat. :)

    BalasPadam
  7. Ha ah samalh ltk kntang knor tak suka masin,..masin sikit pun tak boleh yan...terbantut nk mkn...klu yg kuat masin dtg rmh knor,knor siapkan garam halus siap2...depa tau knor tak suka masin...

    Lama tk komen kat sini...

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum Yan..

    Saya pernah. Masa tu dah la marhaban raya (muda sgt masa tu, masak pun x expert lg).. buat laksa ala2 termasin, so.. bubuh kentang byk2.. pastu kluarkan.

    BalasPadam
  9. petua yg no 3 tuh biasa bt... no 4 tuh mcm ok jgk yg no 1 ngn 2 tuh mcm ssh nk cube... no 5 ok tp mcm rumit lak kih2

    BalasPadam
  10. boleh cubalah kak yan. thanks ya

    BalasPadam
  11. banyak cara kurangkan terlebih masin tu.

    BalasPadam
  12. Assalamulaikum yan,
    Terima kasih atas petuanya..saya biasa tambah air je nak kurangkan masinnya...huhu. Rupa-rupanya banyak lagi kaifiyatnya...insya-Allah bolehlah amalkan...

    BalasPadam
  13. No 5 senang sikit ye..tapi kemana rasa masin tu pergi?
    no 3 biasa buat..yg lain tu boleh bayangkan rasa masin tu resap pda bahan tambahan tu..

    BalasPadam
  14. Terima kasih kongsi petua ini.
    Satu pun tak pernah cuba lagi ngeh!ngeh!ngeh!

    BalasPadam
  15. biasa tengok orang guna kentang je

    BalasPadam
  16. Petua yg bgs.. Walaupun rasa acapkali tp tetap kdg2 termasin.. Time rasa tu lidah dah kebas sb rasa pun dan 20 kali.. Hihi

    BalasPadam
  17. ooo Gud Info Yan.. mummy selalu masak termasin sbbb suka buat byk keje dlm satu masa...ahaha :p

    BalasPadam
  18. Nampaknya paling senang cuci penutup periuk tu..nanti leh praktis..

    BalasPadam
  19. Terima kasih kongsi info. Kentang tu biasa juga saya amalkan.

    BalasPadam
  20. Kentang tu biasa jugak letak. Yang lain tu belum pernah lagi buat

    BalasPadam