Khamis, 29 Januari 2015

PETUA MENGKHUSYUKKAN SEMBAHYANG

ASALAMUALAIKUM

PETUA MENGKHUSYUKKAN SEMBAHYANG...

#   menjaga makan dan minum dan memastikan ianya diambil dari sumber yang bersih lagi halal serta menjauhi makanan yang bersyubahat..

#   membanyakkan sedekah terutama pada fakir miskin...

#   mengambil air wuduk dengan sempurna ....

#   memakai pakaian yang bersih lagi kemas...

#   memakai wangi wangian yang diharuskan...

#   sentiasa sembahyang di awal waktu kecuali ada majlis ilmu....

#   memastikan di bahagian hadapan tempat sujud tidak ada gambar yang menyebabkan fikiran dan hati terganggu....

#   banyak mengingati mati dan menganggap sembahyang yang dilakukan sembahyang terakhir dalam hidup...

#   menyedari hakikat ia sedang berhadapan dengan ALLAH Yang Maha Agong dan Maha Mengetahui segala rahsia hambanya...

#   menyemaikan dalam hati perasaan takut dan rendah diri terhadap ALLAH Yang Maha Melihat setiap gerak geri hambanya....

#  belajar memahami segala isi bacaan dalam solat...

#   sebelum mengangkat takbiratulihram hendaklah membaca surah AN NAS dan SELAWAT KE ATAS NABI MUHAMMAD S.A.W ..istighfar untuk menjauhkan gangguan syaitan..

#   melambatkan bacaan semasa dalam rukuk dan sujud...

#   memandang tepat ke tempat sujud..



INGATAN
" ingatlah tuhan mu dalam hati mu..serta merendahkan diri..dan takut bukan dengan suara yang keras..waktu pagi dan petang hari..dan janganlah engkau termasuk orang orang yang lalai "
( SURAH AL ANFAAT : AYAT 205 )

29 ulasan:

  1. Terima kasih atas ingatan ini..
    Tips2 yang paling penting di dunia ni, sebab solat itu benda paling penting di dunia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2..insyallah sama2 kita perbaiki mana yang perlu...yan pun sedang perbaiki khusyuk ketika solat ..

      Padam
  2. Kalau kita sentiasa ingat yg sdg kita hadap itu adalah Kuasa Yg Maha Kuasa, Besar Yang Maha Besar, Pencipta Yg Maha Pencipta, pasti kita rasa diri kerdil dan akan sentiasa khusyuk berdepan denganNya..Malangnya kita (termasuk saya) kadang2 ketika mengadap Allah masih mengingati benda lain: apa aku nak buat lepas ni, nanti nak makan apa, pukul berapa anak isteri nak balik rumah, pergi kerja nanti nak pakai baju apa....habislah, dengan Yang Maha Kuasa kita masih nak tunjuk betapa lemahnya mental kita....

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu jr..mmg susah nak khusyuk..banyak hal yang bermain dikepala..lebih2 lagi kalau hati tengah marah...berterabuar apa yang dibaca...

      Padam
  3. mase sekolah agama dulu... mase tu sek. ren. akak ade gak ustazah pesan.. camner nak solat dgn khusyuk... utk ingatan diri sendiri juga.. kadang lupa, alpa dan leka... marilah dirikan solat,

    Salam Kenal Yan, takde masukan kat blog yan list blogger yg follow ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. salm kenal emme....insyallah :-))

      maaf yer emme..yan baru ada blog..yan pun tak tahu macamana...:'-C

      Padam
  4. terima kasih atas tips yang diberi. tips yang ke 13 itu boleh diamalkan asar nanti.

    tak ada ke tips nak hilangkan berkhayal masa solat.

    kekadang teringat nasi kat rumah yang sedang ditanak, terlupa off suis kat plug.. he..he..

    BalasPadam
    Balasan
    1. :-)) insyallah sama2 kita amalkan...

      takder lah im..:-))

      nasib baik bukan masak di dapur gas kalau tidak hari2 ibu suri mkn nasi hangus

      Padam
  5. Terbaik utk dijadikan panduan ni Yan

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih kak...sama2 kita jadikan panduan :-))

      Padam
  6. terima kasih share peringatan,, berpesan2 lah kita pada sahabat agar sama2 hidup mendapat barakohnya,, kalau sembahyang kusyuk pasti mnegalir air mata,, banyak dosa padanya,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2..insyallah sama2 kita baiki diri :-))

      Padam
  7. saya mmg ada masalah nak khusyuk. jap khusyuk, jap lagi menerawang. aduhai..

    biasanya saya cuba ingat makna ayat utk bagi khusyuk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg itulah kita kan..yan pun sama2..masa tulah fikir macam2...dugaan syaitan mmbisik tu yang kadangkala kita tak khusyuk

      Padam
  8. terima kaish di atas tips ini yan.

    BalasPadam
  9. in sha allah sama sama kita baiki :D

    BalasPadam
  10. Balasan
    1. :-)) sama2 kak..yer kak..insyallah tengah belajar fokus ni

      Padam
  11. saya pernah diajar satu perkara bagimana untuk solat yg khyusuk atau concentrate.... pernahkah kita belajar meditasi... sebenarnya sebelum kita mulakan solat kita kena heningkan diri dari segalanya... dan itulah yg diajar dalam meditasi... mungkin kita boleh belajar cara2 meditasi dan implementkan dalam solat untuk khyusuk

    BalasPadam
    Balasan
    1. :-)) terima kasih najib bagi pendapat..boleh juga dicuba...biasanya yan sebelum sembahyang yan mengucap dan istighfar..tapi bila dah rakaat kedua fikiran dah fikir macam2...tu yang tengah belajar khusyukkan diri ni

      Padam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  13. As;salam iryanty..A..alhamdulillah baca sampai habis..sangat bagus dan penting informasi untuk solat lebih khyusuk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalm cikgu...alhamdulilah..terima kasih cikgu..:-))

      Padam
  14. http://madey09.blogspot.com/2015/01/blog-belajar-untuk-bersabar-menang.html
    menang tekaan blog anda ya Iryanty

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulilah..syukur..terima kasih cikgu :-))

      Padam
  15. Ty kak Yan share kan ni.. mmg pernah dengar dulu, tapi dah lupa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 dik sya.. :-)) sama2 kita amalkan yer..insyallah..

      Padam