Isnin, 23 Mac 2015

PUSARA BERSEMADI JASAD


ASALAMUALAIKUM....

NASIHAT KUBUR..

aku adalah tempat yang paling gelap diantara yang gelap..maka terangilah aku dengan TAHAJUD....

aku adalah tempat yang paling sempit ..maka luaskanlah aku dengan BERSILATURRAHIM...

aku adalah tempat yang paling sepi ..maka ramaikanlah aku dengan perbanyakkan membaca AL QURAN...

aku adalah tempatnya binatang binatang yang menjijikan...maka racunilah ia dengan amal SEDEKAH..

aku yang menyepitmu hingga hancur bila mana tidak solat..maka bebaskanlah sempitan itu dengan SOLAT...

aku adalah tempat untuk merendam mu dengan cairan yang sangat sakit..maka bebaskanlah rendaman itu dengan PUASA...

aku adalah tempat munkar nakir bertanya..maka persiapkanlah jawapan mu dengan memperbanyakkan mengucap kalimah " LAILAHAILALLAH "..

29 ulasan:

  1. satu peringatan yang sangat bagus pada hari ini..

    BalasPadam
  2. Inshaallah..
    Thanks Yan atas peringatan ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih sam...mudahan kita tergolong dalam manusia yang selalu ingat mati ..amin

      Padam
  3. orang kata untuk muhasabah diri, kematian adalah perkara yang terbaik..

    BalasPadam
  4. Perkongsian yang sangat mendalam. Tq Yanti...nanti diana blh share kat blog diana pulak. Biar semua org dapat manfaatnya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. :-)) itulah fokus utama blog ni..sebarkan pada semua...silakan ambil diana..

      Padam
  5. Tempat yang confirmed kita akan pergi...maka, bersedialah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu dz..tengah buat persiapan la ni :-))

      Padam
  6. Banyak tempat kita teringin nak melancong tapi tak pernah sampai. Tapi kubur walau kita belum bersedia untuk pergi itulah destinasi terakhir perjalanan hidup ini...

    BalasPadam
    Balasan
    1. destinasi terakhir :-(( amal belum cukup lagi

      Padam
  7. Uh ya, blog anda sudah saya follow. Mohon follow back blog saya ya :)

    BalasPadam
  8. Satu destinasi dan perhentian yang pasti untuk kita semua....
    Maka bersedialah...

    BalasPadam
  9. teringa abah yang dah 5 tahun pergi.

    aaku seperti semakin hampir.

    BalasPadam
    Balasan
    1. semoga im diberi kesihatan yang baik agar dapat menemani ibu suri..amin

      Padam
  10. terima kasih kak yan,,, ingat memperingati antara satu sama yang lain,,, Al-Fatihah untuk yang telah pergi,,

    BalasPadam
  11. sharing is caring.. terima kasih..

    BalasPadam
  12. takutnya..marilah kita BERSEDIA

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyallah...moga kita lbih baik dari hari ini dan semalam..

      Padam