Rabu, 24 Jun 2015

tips memilih semangka , tembikai , watermelon



ASALAMUALAIKUM...


selamat pagi semua...

Tengah buat apa tu ?

Menjahit ker kak ?

Mengecat ke bang ?

Jangan penat2 sangat..nanti haus...huhuhu...

Masa2 puasa ni mesti ramai yang mencari tembikai sebagai juadah pencuci mulut untuk berbuka ...

Bila dipotong pasti ada yang kecewa kerana isinya tawar dan kurang air...

Sebenarnya tak susah untuk memilih tembikai yang rasanya manis dan berair...

Jom baca tips dibawah sebelum beli tembikai hari ini :-))


SELAMAT BERPUASA :-))








27 ulasan:

  1. Assalam Yan, Puasa? Sahur ape tadi? ohhh...camtu ke nak pilih tembikai manis... tau dah la pas ni...heee~

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam emme...sahur telur dadar..
      :-))

      beli untuk yan sekali yer

      Padam
  2. salam Yan..
    pernah post entry ni dlm blog atie juga.. sedapnya tembikai..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam atiey :-)) ...

      hehe simpan tips ni untuk beli tembikai...huhu

      Padam
  3. Tips yg bagus, tq berkongsi...

    Mmg bulan puasa ni, sedap makan tembikai sejuk2..hihihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulilah..sama2 dz :-))

      nampak sejuk ditekak tapi sebenarnya tembikai ni panas untuk badan...

      Padam
  4. Wow tips yg bagus... Tapi SS tak boleh makan tembikai... Confirm demam seminggu... keh keh keh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. :-)) samalah dengan akak ...bila makan atau minum airnya..pendek kata hilang lah suara akak ni dik oi...siap dengan pakej batuk lagi...

      Padam
  5. walaikumsalam...thanks yan bagi tips yg bagos ni selalu beli tembikai main boh je...nasib baik dapat manis kalau nasib tak baik sendiri mau ingat....hahaha...anak2 akak suka jus tembikai kalau dapat yg tak manis pakat2 curah gula byk2 terus jadi manis melekat2 ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 kak....

      :-)) anak2 akak memang suka buah buahan kan..terutama kak long..yang suka buat jus buah

      Padam
  6. Kakak kalau honeydew kakak tahu Yan tapi watermelon tak pandai
    Lain kali kakak cuba cara ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. honeydew macamana pulak caranya kak..

      Padam
  7. tengah wat apa tu Yan?..masak untuk buka posa ptg ni ke?..SB duduk mengadap blog ni ha.. pasal beli semangka (org swak panggil mcm tu lah), SB main amik saja dan tak pernah beri perhatian pada tangkai atau garisan luar kulit..hehee!!..cian kat I

    BalasPadam
    Balasan
    1. masak nasi dagang jer sb :-))

      yan pun sama sb...main ambik je..tapi pasni nak try tips nie pulak..

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  8. Selalu beli tembikai main ketuk2...buget dpt tembikai yg Manis. Kdg2 menjadi...kdg2 ke laut. So kene pakai tips Kak yan pulak. Tq kak yan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. :-)) ..kalau akak main hentam aje...

      Padam
  9. salams ramadhan

    bgsnya ada tips utk buah tembikai:)saya tak pandai pilih selalunya hubby yg pilih.....:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam ramdhan :-))

      alhamdulilah..cubalah...insyallah

      Padam
  10. Assalamualaikum,
    oo gitu caranya, nanti nak cuba tapi kalu x menjadi ..jaga! hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam...

      ALAMAK...sebelum apa2..baik yan nyorok dulu..huhu

      Padam
  11. tgh blogging & blog hopping. he3..

    BalasPadam
  12. dah pernah guna tips no 3 tu tapi kurang manis jugak sobsss

    tapi ok la dari tawar kan hihihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamak..nampaknya kena guna semua tips..jenuh juga nak mencari tu...huhu

      Padam
  13. ahaa...baru tahu...jika x main beli je..boleh guna tips ni lah

    BalasPadam
  14. Semangka..yess....sy suka..tp xreti nk pilih...men rembat jer hehehehe

    BalasPadam