Ahad, 31 Januari 2016

PETUA BUASIR


ASSALAMUALAIKUM...

ada apa dengan air batu.....

suspen kan kan kan !!!

Cerita hari ini ada kaitan dengan air batu dan buasir...

Buasir sangat2 tidak selesa bagi penghidap nya...

hendak duduk Pun terasa sakit...

Sebab buasir tersentil keluar ....

Petua ini kebetulan yan dapat sebab ada kawan yang terkena sakit ini...

Google punya google , yan terjumpa pelbagai petua...

Dan kawan yan telah buat petua air batu ini...

Alhamdulillah , dengan takdir Allah petua ni berkesan...

CARA CARANYA

BESEN BESAR...
AIR BATU SECUKUPNYA..
AIR...

sedia besen besar yang boleh muat punggung...dan letak air batu bersama air secukupnya...pastikan sejuk...rendam punggung dalam  beberapa minit...dan rasa..jika masih tersembul..rendam lagi...insyallah...



INGATAN

sekarang cuaca tak menentu...jadi jaga kesihatan..minum air secukupnya....

:-(( musim demam melanda...huhu

20 ulasan:

  1. selamat tengaahari yan
    wah ada petua pulak hari ni ya
    bgus tu utk yg bekenaan kan

    BalasPadam
  2. Asalam blogger Iryanty Ismail Semoga sihat ya...selamat mengamalkan petua ini ya

    BalasPadam
  3. Org yg keja angkat benda2 berat selalunya mudah kena buasir. Memang elok la mereka amalkan tip yg Yan bagi ni.. moga2 meringankan penderitaan mereka.

    BalasPadam
  4. Moga mujarab bagi yg memerlukan.

    BalasPadam
  5. Boleh la akak share petua ni kat sape2 yg perlu. Mudah nampaknya.

    BalasPadam
  6. Boleh la akak share petua ni kat sape2 yg perlu. Mudah nampaknya.

    BalasPadam
  7. Dulu hubby kak zai pernah kena doktor suruh buat operation alhamdulillah sampai sekarang dah ok.

    BalasPadam
  8. aduhai kesiannya sapa kena buasir. bolehlah guna petua ni na

    BalasPadam
  9. saya share ya petua ni yan

    BalasPadam
  10. thanks kak yan. suami pun pernah kena. dan kira pestime tengok. ngeriiii. sebab tak pernah tgk sebelum2 ni huuuu

    BalasPadam
  11. Boleh diguna pakai nanti petua ni sekiranya ada sedara atau rakan2 yang mendapat penyakit buasir ni...

    Terima kasih Yan...

    BalasPadam
  12. Kurangkan makanan berlemak, lebihkan makanan berserat, insyallah dapat mengelakkan buasir. Saya hampir setiap hari makan oat, makanan berserat yang menyihatkan...

    BalasPadam
  13. bagus idea ni . my kakak kena buasir sejak melahirkan anak pertama dulu lagi sampai la ni kekadang masih ada gak ...

    BalasPadam
  14. bagus petua yg yan beri ni n boleh diamalkan.

    BalasPadam
  15. ada org kata,nak tau samada seseorang tu ada buasir atau tak..tgk cara duduknya..kalau sengget sebelah punggung..maknanya ada buasir la tu hehe..

    BalasPadam
  16. Bagus kak yan petua ni... semoga ada manfaat kpd yg berkenaan...insya Allah

    BalasPadam
  17. ohh mcm tu...lagi besar montot lagi besarlah besen heeee

    BalasPadam
  18. wahh boleh ubat ye mcm tu..huhu

    BalasPadam