Jumaat, 26 Februari 2016

AISKRIM SUMI MUDAH


ASSALAMUALAIKUM...

beberapa hari ini dekat facebook viral pasal aiskrim sumi....

Yan juga tidak ketinggalan mencubanya....

Lebih kurang macam air coktail rasanya....

Lemak , manis.....

Resepi nya senang je....

1 TIN SUSU CAIR

1 TIN SUSU PEKAT

1500ml AIR MASAK

2 BEG SUMI 

SECUBIT GARAM

BANCUH SEMUA , LETAK DALAM PLASTIK AISKRIM...BEKUKAN...

dah siap...mudahkan....




INGATAN

" jika Allah menolong kamu mencapai kemenangan , maka tidak ada sesiapapun yang akan dapat mengalahkan kamu "
SURAH ALI IMRAN : AYAT 160




19 ulasan:

  1. Tak sabar nak try aiskrim viral ni. Heheh :D

    BalasPadam
  2. Nyum2..sedapnya
    Salam Jumaat Yan

    BalasPadam
  3. Tu lah akak dah tengok juga yg di viral kan ni ,tapi belum try lagi ...kalau anak2 ada tentu dorang suka sangat ni.

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum yan.. betul tu, beberapa hari kebelakangan ni, viral betul aiskrim sumi tu.. ira pun terliur dibuatnya.. hehe...

    BalasPadam
  5. Wah sekerim malaysia dah naik grad lagi sedap... Mesti sedap!

    BalasPadam
  6. Eh... menariklah Yan
    Kakak nak ikutlah. Bebudak mesti suka ni:)

    BalasPadam
  7. tak sbr nk cube jgk nih... tp mls nye nk memintal sekerim tuh...

    BalasPadam
  8. Dirumah banyak jajan sumi ni yan..
    Dapat masa majlis kenduri kahwin dan doa selamat ataupun hari lahir..
    Boleh lah akak mencubanya nanti yan..
    Akak pun ada tengok dalam FB tu..
    Ada juga beberapa kawan akak telah mencubanya.. :)

    BalasPadam
  9. akak tak berapa aktif kat fesbuk sekarang yag jadi memang jauh ketinggalan bab2 viral ni...huhuhu...ni kalau kak long tahu mesti dia teruja nak buat... :)

    BalasPadam
  10. Macam nak cuba jugaklah.
    Lagipun sekarang ini cuaca panas terik, kena ais krim ni mesti lega kan?

    BalasPadam
  11. Nmpak sgt mudah dan sedap ni yan..

    BalasPadam
  12. nampak kat rumah ni dh mencuba juga aiskrim ni...

    BalasPadam
  13. kalau dulu saya panggil aiskrim Malaysia. Sekarang boleh up sikit... aiskrim 1Malaysia sebab macam amacm ada...

    BalasPadam
  14. akak tak sempat nak membuatnya lagi, teringin juga nak cuba..

    BalasPadam
  15. tapi tak boleh makan selalu. manis sangat ni. semua pun manis, susu sumi

    BalasPadam
  16. wahh..
    jelas terpancar sumi nya tu ^o^

    BalasPadam
  17. terbaik la dari yan.
    kalau dekat, aida da beli sebatang utk diri sendiri.
    anak2 tak boleh makan sumi. so memang x boleh la :)

    BalasPadam
  18. ada juga yg buat agar2 sumi jeli ... mcm best je . blm cuba ...

    BalasPadam