Sabtu, 10 Januari 2015

BINGKA KRACKER PISANG

ASALAMUALAIKUM...

1 cawan AIR...

20 keping BISKUT KRACKER..

3 biji TELUR..

1/2 cawan MINYAK MASAK..

1/2 cawan GULA..

 secubit GARAM..

1 sudu besar SUSU PEKAT...

SEMUA BAHAN DIBELENDER...

2 biji PISANG dihiris..

masuk loyang ..kukus 15 minit..




INGATAN
" hai sekalian manusia ..takutlah kamu kepada tuhan mu..sesungguhnya gempa bumi pada hari kiamat..suatu yang amat besar "  ( surah al hajji : ayat 1 )

16 ulasan:

  1. mesti sedap kan, bau pisang dan rasa lemak2 creaker....boleh lah cuba

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyallah sedap..cubalah..belender je semua bahan..

      Padam
  2. sedapnyaaa. nak try buat lahh :D

    BalasPadam
  3. Makan petang-petang tengah panas-panas tentu sedap...

    BalasPadam
    Balasan
    1. :-)) .. encik suami pun boleh buat...senang jer jr..

      Padam
  4. buat guna cracker?? wahh mesti wangi. nanti nak cuba juga :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. yer bw..kalau kat umah bw ada milo atau serbuk koko lg sedap..tapi kalau tak ada..macam ni pun dah ok..sedap makan panas2..sama air teh o...

      Padam
  5. Resepi mudah ni... nanti boleh cuba.

    Terima kasih Yan.

    p/s : kakcik minta maaf sebab kakcik rasa kakcik terdelete komen Yan di blog kakcik... :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 kakcik..cubalah..pasti tak menghampakan..insyallah..

      takper kakcik..yan maafkan...kakcik jgn susahati tau... :-))

      Padam
  6. Singgah di sini dan follow..belum pernah makan lagi tu bingka pisang..nti boleh dicuba

    BalasPadam
  7. Bingka saya suka. tapi bila ada pisang di dalamnya, mungkin saya pilih kuih lain...

    BalasPadam
    Balasan
    1. letak buah lain pun boleh im...kismis pun ok..

      Padam
  8. Sya kurang suka pisang kecuali pisang goreng.. tp bingka mcm sedap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tukar pada kismis pun sedap juga atau taburan oreo

      Padam