Isnin, 16 Februari 2015

TEKANAN DARAH TINGGI


ASALAMUALAIKUM...

selamat pagi teman semua...cuaca cerah seperti kebiasaanya...syukur alhamdulilah masih dibagi kesihatan dan kehidupan yang baik2..pernah tak dengar penyakit darah tinggi..mesti pernah dengarkan...setakat yang yan tahu..garam adalah punca utama penyakit darah tinggi...selain daripada itu ..tekanan emosi juga boleh menyebabkan tekanan  darah tinggi..hari ini yan nak kongsikan  beberapa petua untuk penyakit ini...


PETUA UNTUK PENYAKIT DARAH TINGGI

ambil batang POKOK BELIMBING TANAH..kemudian di rebus..dan di minum airnya 2 kali sehari...insyallah..@

ambil akar POKOK BERIKSA..dan direbus....lalu diminum..2 kali sehari..insyallah...@

ambil 7 pelepah DAUN CERMAI ..rebus bersama 1 liter air..apabila mendidih..segera keluarkan daun itu..setelah air rebusan sejuk..minumlah sebanyak 2 kali sehari...insyallah..@

ambil DAUN SUP kemudian tumbuk sampai halus..perah airnya..dapatkan 1 sudu...diminum..amalkan setiap hari...insyallah..@

ambil AIR KELAPA MUDA segelas..bubuhkan sedikit KOPI dan GARAM JANTAN....kacau sebati..lalu diminum.. 2 kali seminggu...insyallah..@

makan setiap hari 2 SULUR BAWANG PUTIH ..dibakar terlebih dahulu..buatlah 1 minggu berturut turut..insyallah...@

perahkan BUAH MENGKUDU..yang masak ..diambil airnya..ditapis dan diminum di pagi hari..sebelum memakan sesuatu..buatlah selama seminggu...berturut turut...kemudian berhenti dahulu..segera berjumpa doktor untuk mengetahui tekanan darah anda...insyallah..@

ambil 2 batang LOBAK PUTIH kemudian ambil GULA BATU sebesar ibu jari ..dibelender hingga hancur..ambil airnya ..lalu diminum ..2 kali sehari..insyallah...




INGATAN
" dan tentang nikmat tuhanmu..hendaklah selalu kamu perkatakan "
( SURAH AL DUHA : AYAT 11 )

26 ulasan:

  1. Sangat-sangat baik tips-info Yan ini. Banyak yg kakakt baru tahu.

    BalasPadam
  2. Ia perlu dijadikan amalan barulah mujarab dan bakannya makan sekali sekala bila teringat...hehehehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu jr...walaupun yan tak der darah tinggi..yan kerap makan daun sup dengan lobak putih masak air...
      mencegah lebih baik kan :-))

      Padam
  3. dan hidup jgn stress stress...
    jgn terlalu sibuk kumpul harta..:)

    BalasPadam
  4. semuanya kena minum kak yan,, saya tak suka ubattttt,,, tapi kan kalau dah kena penyakit tu,, pahit ke payau ke, kena telan gak ubat tu hehehe,,tq kakyan sharing..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 anie :-)) ... akak pun tak suka ubat yang jenis minum...kalau pil ok lagi kot..tu sebab akak masak air lobak putih campur daun sup..kan sedap tu..tambah2 lagi ada sambal belacan dan ikan kering..huhu...nasi panas2

      Padam
  5. Assalamu alaikum ilmu yang berharga untuk elakkan tekanan darah tinggi salam ukhuwah terimakasih dah singgah kat blog aku

    BalasPadam
  6. wah tips kesihatan memang Etuza suka lah..terima kasih ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. :-)) alhamdulilah..terima kasih cikgu

      Padam
  7. garam jantan tu macam mana ya ..yang garam kasar ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. dekat garam kasar..yang paling besar..biasanya sebesar ibu jari..

      Padam
  8. kurangkan garam dlm masakan kak Yan, jgn gune garam dlm masakan, tapi ape rasanya.. elok la amalkan petua2 ni... gud share kak Yan..moga kite sentiasa diberikan kesihatan yg baik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. masak mesti bubuh garam kan..tapi kena sederhana aje..tak terlalu masin...terima kasih emme...insyallah...amin..

      Padam
  9. daun sup pun boleh eh...hurmm...biasa letak dalam sup je

    BalasPadam
  10. tq yanti
    somi knor ada drh tggi..

    BalasPadam