Khamis, 21 Mei 2015

GIGI KARAT




ASALAMUALAIKUM...


gigi adalah salah satu anugerah yang diberi Allah untuk kita gunakan untuk mengigit..mengunyah..mengoyak..mematahkan dan salah satu aset kecantikkan bagi wanita..

kuning2 bukannya emas tapi karat gigi yang dah melekat akibat tak di  gosok...tentu malu kan..muka dah ok..tapi gigi pulak yang kurang enak mata memandang..

arini yan nak kongsikan beberapa petua untuk hilangkan kuning gigi...selain arang..insyallah..



BAKING SODA

ambil sedikit baking soda dicampur sedikit ubat gigi..buatlah 2 kali seminggu...insyallah..


LEMON

perah jus lemon dicampur sedikit air putih...dikumur selepas gosok gigi...insyallah..


EPAL

mengunyah sebiji epal setiap hari..insyallah...


JENIS BERRY

hancurkan lalu ditempel pada gigi...insyallah..



40 ulasan:

  1. assalamualaikum yan selamat pagi
    yang best mengunyah epal, insya allah nanti try boleh dptkan gigi yg cantik dan menarikss

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam kak :-)) ...selamat pagi kak...alhamdulilah..insyallah..yan pun nak try makan epal :-))

      Padam
  2. salam Yan...
    ohhh boleh nak cuba nti ni..menambahkan putih gigi...hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam atieey...hihi cuba jangan tak cuba :-))

      Padam
  3. Assalamualaikum,
    Kalu masa duk kampung jaman tori dulu, besa sangat guna arang. Sekarang ni arang pun susah nak jumpa...Takpe la tu dah ada banyak alternatif lain...

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam...:-))

      arang dah mahal saudara..huhu

      Padam
  4. salam. hee semua orang nak gigi yang lawa ;p

    BalasPadam
  5. masa adik kakak budak2 dulu dia gunakan buah pinang yang dibakar jadi arang dan dihancurkan..bukan karat je hilang giginya pun putih berseri...

    BalasPadam
    Balasan
    1. :-)) aah ..betul tu kak..baru yan ingat masa kecil dulu atuk selalu tumbuk pinang sampai halus campur arang...

      Padam
  6. Ada juga petua orang dulu gosok dengan arang! hihi....




    Jemput singgah ke blog saya:
    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu..huhuhu

      jup lagi akak singgah :-))

      Padam
  7. Nak cuba guna baking soda..tq for sharing

    BalasPadam
  8. org tua punya petua guna arang . jenuhlah nak gosok dgn arang

    BalasPadam
    Balasan
    1. sampai nangis2 kena paksa gosok :-))

      Padam
  9. alaaa...yan makan buah epal je ke? buah deroyan tak bole ke? hahaha...makan deroyan kunyit lagi bertambah kunning karat gigi...tq yan info yg baik utk di cuba...

    BalasPadam
    Balasan
    1. adoi kak..doyan kunyit mahai kak oi...

      :-))

      Padam
  10. yg kunyah epal tu paling senang n sedap hahah

    BalasPadam
  11. wah boleh cuba ni petua ni... tq akak

    BalasPadam
  12. Ubat gigi arang dah ada Yan tapi kalau epal dgn berry itu yg best. Dpt nikmat sedap:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. colgate kan kak...epal murah..berry mahal..huhu :-P

      Padam
  13. Gigi klu jenis kuning tahan lama. Sampai
    bergelar nenek pun masih utuh.
    Tp klu gigi kuning jenis karat.. itu dah kes
    lain ..mmg harus "disodakan".. klu x.. senyuman kurang cun.

    BalasPadam
  14. Gigi klu jenis kuning tahan lama. Sampai
    bergelar nenek pun masih utuh.
    Tp klu gigi kuning jenis karat.. itu dah kes
    lain ..mmg harus "disodakan".. klu x.. senyuman kurang cun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu...kena rajin gosok gigi :-))

      Padam
  15. Assalamualaikum Yan, masa kecil-kecil dulu Mak Long memang biasa guna arang dapur sebagai ubat gigi. Guna sabut kelapa, sabut buah pinang dan tebu sebagai berus gigi. Baking powder memang banyak gunanya dalam rumah. Jangan lupa gosok lidah juga bila gosok gigi untuk hilang bau tidak enak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam mak long :-)) :-))

      biasa baking soda buat kek dengan cekodok aje..

      Padam
  16. Ok... Boleh diamailkan... Ha ha ha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulilah..makan epal paling senang :-))

      Padam
  17. petua makan epal tu, paling mudah nak di ikut...hihi

    BalasPadam
  18. Ada jenis gigi kuning..
    Nk bt camner yan..hihi

    BalasPadam
  19. nak cuba lah yang paling senang ,, campur baking soda ye,, hihi thanks

    BalasPadam
  20. oh petua utk putihkan gigi erk... tapi ade yg jenis gigi kuning tau yan, yg tu semula jadi... takleh putih dah..takut luruh je gigi tu, hahaha...

    BalasPadam
  21. sebenarnya gigi yg sihat tu doc cakap.. gigi yg kuning2 susu..
    yg putih sngt pun x elok.. kalo salah means doc gigi yg slalu CT p jumpa tu tipu la.. hehehe

    BalasPadam