Rabu, 8 Julai 2015

KEMANA DOA PERGI ?



ASALAMUALAIKUM..

jika mengharapkan duit..ternyata yang datang hutang...

jika meminta kemudahan...yang hadir adalah kesulitan...

jika meminta kesihatan yang baik...yang menghampiri adalah kesakitan...

jangan mengeluh mengapa Allah tak kabulkan doa...

jangan hairan  kenapa Allah abaikan doa...



TANYA PADA DIRI

Apa sembahyangmu dihujung waktu ?

Apa Quran mu terletak sebagai hiasan ?

apa hartamu disimpan tanpa di zakat dan brsedekah ?



JANGAN SALAHKAN ALLAH JIKA

masih menyebarkan fitnah...

berprasangka buruk....

sering bercakap buruk tentang orang lain...

mencaci pada yang sedang bertaubat...

tidak pemaaf...

suka tengok orang susah...

sakit hati lihat orang senang...

pendendam...

syirik...

pendengki...



JANGAN MEMILIH SURAH AL QURAN

surah yusuf untuk anak yang soleh...

surah maryam untuk anak solehah..

surah ar rahman untuk rezeki...

kenapa tidak dibaca sama adil...agar lebih lancar bacaannya disetiap surah..kan lebih baik...



YA ALLAH...

jagalah hati kami dari hal hal yang demikian...
satukan hati kami agar saling mengingati akan kewajipan kami menegakan syariat mu....amin....

43 ulasan:

  1. bagus entry ini. buat ingatan kita bersama..

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulilah...insyallah kita sama2 perbaiki diri kita agar jadi lebih baik
      :-))

      Padam
  2. Assalamualaikum Yan...
    Moga kita terhindar dari segala sifat
    mazmumah. Nauzubillahiminzalik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam sam...

      amin...insyallah kita cuba hindari sifat2 yang negatif...

      Padam
  3. Ingatan yang sangat baik pada bulan yang penuh keberkatan ni. Salam kenal :)

    BalasPadam
  4. Terima kasih atas peringatan ini kak yan... terharu plak!

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum k.yan..
    Terima kasih sudi berkongsi peringatan ini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam ira :-))

      alhamdulilah..sama2

      Padam
  6. bersangka baik sahaja dan selalu muhasabah diri tentang kekurangan diri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu hanafi...muhasabah diri tu perlu

      Padam
  7. Benar tu sis. Muga peringatan itu terus diingati dan dipratikkan selama hayat kita.

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyallah..amin..sama2 kita perbaiki diri agar jadi lebih baik :-))

      Padam
  8. Mencari yg terbaik dari yg baik kadang itu yg dilakukan
    Namun meninggalkan yg baik kerana tersilap percaturan sendiri yg rugi Yan

    Kakak boleh pulak komen di sini Yan
    Banyak blog kakak tak dpt nak komen tau. Masalah betul - sedih:(

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu kak..kadangkala diri nie lalai..tu yang tersalah haluan seketika...

      jangan sedih2 kak..insyallah tak lama lagi oklah tu..

      Padam
  9. thanks sebab mengingatkan kak yan. huhu

    BalasPadam
  10. perkongsian yang bagus ni. sama sama kita ubah diri jadi lebih baik

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulilah..insyallah belajar jadi insan lebih baik..amin

      Padam
  11. terima kasih atas ingatan.. mm..

    BalasPadam
  12. Terima kasih atas perkongsian.
    Ingatan untuk diri ai.

    BalasPadam
  13. perkongsian yang baik gak...moga mendapat pahala yang berganda di bulan mulia nie...
    follow blog saya ye... http://diarihatiwanieyahaya.blogspot.com..boleh tukar2 idea dan info..tq..

    BalasPadam
  14. Artikel yang sangat bermakna, untuk ingatan kita bersama2...

    BalasPadam
  15. huhu, good sharing kadang saya terlupa apa kebaikan setiap suruh smpai tertukar-tukar

    BalasPadam
  16. amin amin betoi kata kak yan kenapa mesti nak pilih2 sedangkan Allah tu Maha Pemberi :)

    thanks kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulilah..sama2 kira kita perbaiki diri :-))

      Padam
  17. Terima kasih atas peringatan, moga sy dapat perbaiki diri...

    BalasPadam
  18. Allahuahbar..menginsafi diri dan peringatan utk saya juga... Thanks atas peringatan ni.. kita sentiasa update diri kita untuk menjadi yg lebih baik.. kan.. ^_^

    BalasPadam
  19. tq kak yan share something to me,, ^_^,, terasa perlu muhasabah diri dan baiki lagi diri ni..

    BalasPadam
  20. kita kena muhasabah diri sndiri...barula nampak kelemahan diri sndiri kan...

    BalasPadam
  21. ye...setuju dgn entri ni...perlu koreksi diri

    BalasPadam
  22. adus.. nak kena tarbiyah balik diri ni..

    BalasPadam