Rabu, 9 September 2015

PEMUKUL TELUR ANTIK


ASALAMUALAIKUM...



pertama kali yan tengok...

Gambar ni yan ambik dekat group wassup rakan sekolah yan...

Alhamdulilah..zaman sekarang serba canggih...

Dah tak guna alatan manual..

Kalau tidak jenuh juga nak memukul telur menggunakan kayuhan Tangan...

Mixer kan ada..

:-))

57 ulasan:

  1. Assalamualaikum akak....Tak pernah jumpa lagi ni...masih dijual ker?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam...akak pun baru pertama kali jumpa :-))

      Padam
  2. Kakak pun baru pertama kali tengok.Bagaimana lah menggunakannya.

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum Yan,

    Ketika benda ni baru keluar Mak Long masih sangat kecil tetapi masih ingat bila ibu saudara guna untuk buat kuih raya. Bila kami (sepupu dan Mak Long) agak besar sedikit, dia suruh kami bantu dia pusing benda itu sampai telor atau magerin dan gula kembang. Lengoh tangan. Pengelaman macam itu tidak mudah luput dari ingatan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam maklong...
      :-))memang jenuh nak memutar tu maklong kan...silap silap putar..terbalik mangkuk

      Padam
  4. Assalamualaikum yan,
    Memang antik. Tak ada dah semua ni, kalau ada pun sekadar hiasan je. Sekarang ni semua dah pakai yang cuma tekan suis. hehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam saudara..
      Alhamdulilah zaman moden lebih mudah. Tapi kalau tak ada letrik..antik juga digunakan kembali ;-))

      Padam
  5. ooooo....gitu rupanya....sy igtkan yg klasik tu yg gelung2 tuhhh...yg ni pun ada ehhh....kali pertama sy tgk nihh....hihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak yan pun pertama kali tengok...selama ni pun akak ingat yang gelung tu antik :-))

      Padam
  6. tak pernah jumpa jgak....selalu guna yang gulung2 tu, bunyi kecepak kecepuk siap terpercik2 adunan keluar...hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yan pun dulu guna yang gelung tu diana...jenuh nak kembangkan telur :-))

      Padam
  7. Sekarang semua dah serba mudah... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu kakcik..mixer lagi mudah dan cepat :-))

      Padam
  8. Tak pernah tengok yang dalam gambar tu

    BalasPadam
  9. Sejak pindah Aussie, pukul telur manually je..
    Malas nak beli mixer baru, sbb buat kek pun setaun sekali.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setahun sekali sam..kalau yan sebulan sekali :-))

      Padam
  10. Salam kenal dari Che Mid ya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kenal kembali...:-))

      Tq sudi singgah

      Padam
  11. ada. saya penah nampak makcik saya guna
    tapi sekarang dah ada mixer...bye lah benda camni =)

    BalasPadam
  12. Memang first time tengok ni...antik sungguh

    BalasPadam
  13. Masa kecik2 dulu saya selalu tolong mak pukul telur guna pemukul telur manual untuk buat baulu. Tak pasti sama ada pemukul telur manual masih ada di pasaran, mungkin ada lagi?

    BalasPadam
  14. yg ni akak tak pernah guna tapi kalau yg macam spring tu pernah...hadoiii hazap hokey kalau mak akak nak buat kuih baulu time tu...puas akak dengan kakak dok menepuk telur dalam pasu lepas tu satu badan bau hanyir telur je....kikiki

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nie mesti akak pukul kuat2..cer akak pukul dengan lemah gemalai..confirm tak percik :-p

      Padam
  15. Tula..mixer kita plak nanti jadi bahan antik..zaman cpt berubah.teknologi lagi la..tgk nset je dahla...kne simpan ni mixer skrg sbb nnt leh jual kot sesak2..yela time tu dh jd antik katakan..kikik..mengarut btul..

    BalasPadam
  16. Mixer antik. Dulu ada tapi entah kemana sekarang nie...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baik zumal cari..sayang kalau hilang..antik

      Padam
  17. sungguhpun dah ada mixer I kerap guna tangan berbanding mixer.. sikit2 boleh lah.. hehe

    BalasPadam
  18. Wow ..x pernah lagi tengok ni. Kat kedai pun mcm tak nampak je. hehe

    Salam perkenalan. Jemput ke blog saya ye...

    salam ukhuwah,
    zura mien

    BalasPadam
    Balasan
    1. :-)) salam perkenalan...terima kasih..nanti kak yan terjah..

      Salam ukhwah :-))

      Padam
  19. Asalam kunjungan terakhir b4 offline..ya serba serba ada kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam cikgu...:-)) zaman semakin canggih

      Padam
  20. Tak penah tengok benda ni..ada jual lagi tak? yelah kan mana tau kot2 tgh guna letrik mixer tetiba karan terputus..hehee..haru tau

    BalasPadam
  21. 1st time mummy tgk pemukul telur ni...Ni baru betui2 antik!

    BalasPadam
  22. masa zaman kecik2 dulu ada tengok ... penat tau kayuh guna tu . baik guna keprok je klu nak buat bahulu ...

    BalasPadam
  23. Sib baik xde muda mudi millenia ni buat telur dadar pukui pakai mixer...

    BalasPadam
  24. kalau nak pukul telur saje biasanya kira guna blender je. lagi pemalas kan hihihihi

    BalasPadam
  25. mak aih...antiknya....pertamak ali tgk..JM biasa pukul dengan sudu je...lagi antik hehehe

    BalasPadam
  26. SS pon first time tengok... klasik kan...

    BalasPadam
  27. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  28. uish ni memang klasik ni.. first time tengok ni..

    BalasPadam